„Nakrętkowa Częstochowa”
EDYCJA 2019/2020

Przez lata trwania akcji, dzieci i młodzież (również dorośli) nabywają i utrwalają odruch sortowania odpadów. Akcja skupia się przede wszystkim na plastiku, a konkretnie na plastikowych nakrętkach. Zbieranie plastikowych nakrętek kształtuje proekologiczne postawy i zachowania wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, zachęca ich do działań na rzecz poprawy stanu środowiska naturalnego, a także staje się bodźcem do studiowania wiedzy na temat ekologii, recyklingu oraz wykorzystania surowców wtórnych.

Zbieraj z nami nakrętki
dla Oli

Nazywam się Ola Podwyszyńska i mam 6 lat. Urodziłam się z rozszczepem kręgosłupa i otwartą przepukliną oponowo-rdzeniową. Chorobie tej towarzyszy niedowład nóżek, zwichnięte biodra, końsko-szpotawe stopy, wodogłowie, pęcherz neurogenny. Moim największym marzeniem jest taniec w balecie. Wierzę, że marzenia się spełniają i właśnie dlatego dzielnie ćwiczę każdego dnia, bo wiem, że kiedyś będę mogła tańczyć na moich nóżkach.

Zadanie zostało dofinansowane ze
środków Gminy Miasta Częstochowy