Dzielnicowy Ośrodek Społeczności Lokalnej Mirów

„Mirowski klub mieszkańca” – to propozycja dla Częstochowian w każdym wieku, mieszkających w dzielnicy Mirów.

Dołącz do nas i zostań współgospodarzem nowego miejsca w dzielnicy Mirów, w którym zrealizujesz swoje pomysły !!!

Projekt „Częstochowa silna dzielnicami” jest realizowany przez Stowarzyszenie Pomocy Potrzebującym „Podaj Dalej”, organizacje pozarządowe oraz Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Częstochowie. Jest współfinansowany ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 (Europejski Fundusz Społeczny), oś priorytetowa: IX Włączenie społeczne, działanie: 9.1 Aktywna integracja, poddziałanie: 9.1.2 Wzmacnianie potencjału społeczno- zawodowego społeczności lokalnych – RIT Subregion Północny oraz budżetu Gminy Miasta Częstochowy.

Projekt zakłada rozwój Dzielnicowego Ośrodka Społeczności Lokalnej na terenie dzielnicy Mirów, w którym podejmowane będą działania aktywizujące i usamodzielniające, pomagające osobom w trudnych sytuacjach życiowych i całym społecznościom na nowo włączyć się do życia społecznego. Realizacja projektu Dzielnicowy Ośrodek Społeczności Lokalnej – Mirów  ma być odpowiedzią na realne potrzeby mieszkańców dzielnicy.

Projekt realizowany będzie w okresie od 1 sierpnia 2018 r. do 31 stycznia 2021 r.

W ramach DOSL Mirów oferujemy:

• Szkołę Budżetu Domowego – warsztaty z zakresu gospodarowania własnymi środkami
    finansowymi,
  • warsztaty komputerowe,
  • zajęcia z języka angielskiego dla dzieci i dorosłych,
  • trening umiejętności psychospołecznych,
  • zajęcia z samoobrony,
  • zajęcia sportowo – rekreacyjne, elementy jogi i relaksacji,
  • pomoc w załatwianiu spraw urzędowych,
  • bezpłatne porady prawne,
  • warsztaty animacji.
  • organizowanie wolnego czasu po pracy, szkole innych obowiązkach,
  • pikniki, spotkania integracyjne i tematyczne, imprezy lokalne,
  • korzystanie z wideoteki z psycho-poradnikami,
  • edukacja publiczna w zakresie społecznym,
  • wymianę książek.

Realizator DOSL Mirów

Stowarzyszenie Pomocy Potrzebującym
„PODAJ DALEJ”
ul. ZŁOTA 47 w Częstochowie
dosl.podajdalej@gmail.com

Zapraszamy wszystkich mieszkańców na bezpłatne zajęcia 6 dni w tygodniu.
Ruszamy Mirów 15 01 2020

Zajęcia sportowo-rekreacyjne z DOSL Mirów

ELEMENTY JOGI, TABATA, CROSS-FIT;
ĆWICZENIA: OGÓLNOROZWOJOWE,
WZMACNIAJĄCE, ROZCIĄGAJĄCE

DOSL Mirów/CIS/SP 27

W ramach współpracy partnerskiej między DOSL Mirów a Szkołą Podstawową nr 27, Uczestnicy CIS „Podaj Dalej” pomagają w pracach remontowych i odświeżaniu pomieszczeń dydaktycznych.

Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 (Europejski Fundusz Społeczny),

Zadanie „Dzielnicowy Ośrodek Społeczności Lokalnej – Mirów” zostało powierzone do realizacji przez Gminę Miasto Częstochowa w ramach projektu „Częstochowa silna dzielnicami”